Kristallnacht

Op 10 november 1938 zetten de nazi’s vele winkels , kantoren en woningen van joden in vuur en vlam, en anderse sloegen ze eenvoudigweg de ruiten in (vandaar Kristallnacht). Nu 74 jaar later is het in Europa opnieuwzover. In vele landen hier wordt anti-vluchtelingenbeleid gevoerd. Deels is dat niet nieuw: al meer dan tien jaar is er het “Dublin-kriterium” waaraan vluchtelingen moeten voldoen: het land waar je als erste binnenkomt is verantwoordelijk voor je opvang. Laat dat voor de meerderheid nou Italië en Griekenland zijn …. Als het aan het huidige kabinet ligt hebben migranten de eerste vijf jaar geen recht op bijstand.  Teeven is geen millimeter beter dan zijn voorgangers Verdonk en Leers.

In Griekenland steunt de staat de racistische acties van de Gouden Dageraad, steekt de kop in het zand ondanks veelvuldig bewijs dat het geen incidenten zijn. Wie niet goed Grieks spreekt en een kleurtje heeft dan wel tegen hun geweld protesteert, wordt in elkaar gemept. En als de fascisten het niet doen, doet de politie het wel. Vanavond zei Abdelkader Benali bij de Kritsalnacht-herdenking aan het Waterlooplein (bij het monument voor het Joodse verzet)” “De Nederlandse teolerantie heeft rafelranden.” Flinke rafelranden dan. Dat is zacht uitgedrukt.


BAP – Kristallnaach (tekst (Keuls dialect!) hier

Het lied hierboven (uit 1982) gaat niet over Kristallnacht van toen. Het gaat over  wegkijken, over een kerk met een Kafkaklok (alleen strepen, geen wijzers), en een volk dat om vergelding brult. Daar is het altijd Kristallnacht.

Weest waakzaam!