Brokeback mountain

Eindelijk heb ik hem gezien. De roemruchte Oscarwinnende film Brokeback Mountain. De “homo cowboyfilm”. Een van de meeste gehoorde kritiekpunten is dat er vrijwel geen naakt en (homo)seks in voorkomt. Dat had misschien wel wat meer of explicieter gemogen vergeleken met hun hetero-pendanten, maar ik vond het niet storend. Een mooie film over The love that dare not speak its name.

Jack en Ennis

Jack en Ennis

Ik vond de film beslist indrukwekkend. Hij sluit ook goed aan bij mijn huidige studie- en actieterrein: seksuele rechten als mensenrechten. En aan de hand van twee geschiedenissen gaat het daar ook over.

Jack Twist (Jake Gyllenhaal) en Ennis DelMar (Heath Ledger) ontmoeten elkaar in 1963 in Signs, Wyoming bij een klus schapenhoeden (tegen de coyotes). Het is berekoud in de bergen en dronken gevoerde Ennis blijft beneden slapen met Jack in een tentje bij het kampvuur. En dus gebeurt er ook wat. Homoseksualiteit was nog niet zo bekend als nu dus het ‘kon’ nog.

Het vreselijke aan de film is dat er zo goed wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen kunnen zijn van een love that dare not speak its name (O. Wilde). Als homo ben je rechteloos en wetteloos, letterlijk outlaw. Toen Ennis negen was zorgde z’n vader dat ie heel goed zag wat er gebeurde als je homo was: je werd afgemaakt. Anno 2006 nog werd een zwarte jongen achter een auto aan gesleept. Omdat ie zwart was, omdat ze dachten dat ie gay was.

Niet jezelf kunnen worden zorgt voor een ernstig verstoord zelfbeeld. Ennis is geen uitzondering. Hij is overigens alles behalve aardig en wentelt zich in zelfmedelijden. Wanneer Alma, z’n vrouw, zegt dat ie een condoom om moet doen of zorgen dat ie het extra kind kan betalen, draait ie zich chagrijnig van haar af. Een hork dus. Pas als Jack – die hij blijft zien – dood is, gaat er een knop om bij hem.

Verbieden dat mensen tot seksuele ontplooiing komen, onthouding als oplossing tegen ongewenste zwangerschap prediken, haat preken tegen homo’s. Het zorgt voor een verkrampte maatschappij die meer en meer in het teken staat van controle, sociaal en moreel. Het midden van de VS, the heartlands, zijn een ontwikkelingsgebied. Wanneer mensen moraal in de wetgeving willen stoppen, moeten we op onze achterste benen gaan staan. Moraal, cultuur, geloof, traditie: alle worden puur gebruikt om vrijheid, onplooiing en mensenrechten te beknotten. Over mijn lijk dus.