Winter in Patagonië is koud

Pueto natales, 31-08-08, 18:45h

Pueto natales, 31-08-08, 18:45h

Het is bijna zover. Nog even en ik reis af naar spookachtig, wild Patagonië. Nu ga ik weliswaar in eerste instantie naar de bewoonde wereld, twee steden in het zuidelijkste stukje Patagonië, maar het doel is wilder. Ik ga lopen in de Torres del Paine. En dan met de boot naar Puerto Montt. En dan treinend denk ik een eind richting Santiago. Eerst een stuk naar Osorno, naar Franco. Daarna door naar Rancagua, naar Andrés.

Op het moment is het om 19 uur al donker daar. En erg vroeg licht wordt het ook niet. Winter dus. Wel het einde van de winter. En ik ga daarheen. Lopen in de bergen. Als het lukt ga ik de Q doen. Wat niet veel anders is dan het Circuit (de hele ronde) met een stukje extra eraan.

Als alles meezit maak ik drie uitstapjes (vanaf een vast kampeerplek in het ‘park’), naar een paar Miradores, uitzichtpunten. En ik moet sowieso de Paso John Gardner oversteken. Dat is langs de Glacier Grey. En die pas is berucht vanwege z’n enorme wind. maar dat zou – naast het feit dat het weer vier seizoenen op een dag kent meestal – het ergste moeten zijn. Ik heb me vele vragen gesteld: hoe is het weer, de temperatuur, hoeveel daglicht is er (“heliofanie” geheten). Gaat er regulier vervoer heen? (ja). Zijn de hostels enzovoort alle open? (geen idee, nog geen antwoord op e-mail).

Puerto Natales 31-08-08, 19.15h

De boot zal het meest er om houden: geheel afhankelijk van de zee, gaat ie wel, niet, later, dagen later, wordt ie gewoon ‘afgezegd’, gaat ie stuk … alles kan. maar als het goed is hebben ze een nieuwe boot en die moet het beter doen. We gaan het zien.

Mijn rugzak is voor zo’n 90% gepakt, weegt behoorlijk veel maar is prima draagbaar. Blij dat ik een nieuwe heb gekocht van iemand. Die oude van mij had dit niet lekker getrokken.

Puerto Natales 31-08-08, 19.15h

5 gedachten over “Winter in Patagonië is koud

 1. vreer Bericht auteur

  Inmiddels door nog meer lezen ontdekt dat het allemaal behoorlijk doenlijk moet zijn: routes grotendeels gemarkeerd (met verf of stenenhoopjes). Alleen Paso John Gardner is echt vervelend: koud en modderig. We aan het allemaal wel zien. Het enige waar ik me nog druk over maak is de “heliofanie”, het aantal uren zonlicht.

 2. Frederique

  ’t Ziet er heel leuk en boeiend uit: hoewel ik mijzelf genoeg ken om te weten dat dit niets voor mij is vind ik het altijd wel heel boeiend om verhalen van een ander hierover te lezen. Alvast heel erg veel rust en plezier gewenst!

  Groetjes,

  Frederique

 3. Alice

  Hé Vreer,

  te lang niet gesproken. Beetje teveel hectiek in mijn leven ben ik bang.
  Geweldig dat je gaat. Een hele mooie fantastische, wonderlijke, spannende en vooral goede reis gewenst. Als je terug bent hoop ik je weer snel te zien en een superdikke knuffel te geven. Jammer genoeg gaat het me gewoon niet lukken om je uit te zwaaien, dus dan maar zo.

  Tot snel en veel liefs,
  Alice

Reacties zijn gesloten.