hetero? ik?

Mijn lieftallige ex plaagt mij regelmatig dat ik hetero zou zijn. Ik ben geen man of vrouw en ik val daar wel op. Dus ben ik hetero (val op wat niet gelijk is aan mij). Dat waag ik dus te betwijfelen.
De argumentatie valt uiteen in een aantal redenen:

 • ik val buiten de categorieën dus is een dergelijke definitie niet op mij van toepassing
 • ik heb de schurft aan heteronormativiteit, dus heteronormaliteit. En ik doe niet aan zelfhaat ;D
 • mij hetero noemen betekent mij terugplaatsen in een systeem dat ik afwijs

Als vreer (tussen en buiten de standaard gendercategorieën vallend) kan ik niet zoveel met hetero of homo. Ik zie het als culturele vormgeving die centreert rond een seksuele voorkeur.Voor zover ik mij in de standaard transgender categoriën neerzet, doe ik dat zelf als “VM in het verkeerde lichaam”. En dat is ook al een omkering van zaken. Ik bekijk heel het gegenderde universum dan ook met een grote verwondering.
Wat niet wil zeggen dat ik niet allerlei mensen zie die ik zeer aantrekkelijk vind, en die wel zich wel degelijk lijken te bewegen binnen het gegenderde universum. Soms is gegenderd gedrag ook zoooo mooi: ik kan m’n ogen uitkijken naar een goed ‘gespeelde’ rol. Zo smelt ik compleet voor Johnny Depp in zijn duistere rollen: ik zou me zo willen omvormen tot een voor die rol/persoon aantrekkelijk type (drag!).
Voor sommige dames zou ik een heer willen zijn, als dat is wat hen aantrekt. Voor andere een dame. Nu ja “zijn”… ‘spelen’ is een betere term.
Alleen een (hetero)dame zou ik echt nooit willen zijn. Hangt er ook mee samen dat ik geen heil zie in heteromannen. Kan er helemaal niets mee. Femme of Butch wil ik best zijn/’spelen’, nicht ook, maar heteronormaliteit is me totaal vreemd.
Dat hangt uiteraard ook samen met de performativity van Austin (How to Do things with Words) en Butler (Gender Trouble, Bodies that Matter, Undoing Gender).

In zekere zin ben ik altijd homo geweest en gebleven. C.q. lesbisch. Transhomo (ook avant la lettre). Heb toch het meeste met gelijkenden: vrerigen, transen .. maar ook daar loopt het vervolgens weer spaak: ik zie dat niet als homo, noch als hetero. In die zin kan ik mij niet definiëren. Ik hoor niet in die systemen. Ik ben ontsnapt, kijk van buiten naar het IJzeren Gordijn. Gender, sekse: Idée fixe, idée fluxe.

Vreer speelt 1:1.000.000 van Tröckener Kecks

2 gedachten over “hetero? ik?

 1. Sil

  Je spreekt mij recht uit mijn hart!

  Ik ben ontsnapt, kijk van buiten naar het IJzeren Gordijn. Gender, sekse: Idée fixe, idée fluxe.

  Flex!

  De spirit van een persoon is wat mij aantrekt of afstoot , heeft met gender niets te maken !

 2. violette

  nou gefeliciteerd, u heeft een echt probleem 😀
  misschien toch maar eens een kartonnen genderdoos ontwerpen voor deze dakloze genders

Reacties zijn gesloten.