TUIG (stoom afblazen)

Soms komen wetenschap en leven dicht bij elkaar. Ik wierp laast voor het eerst sinds jaren weer eens een blik op het SCUM Manifesto van Valerie Solanas. In eerste instantie was het leukste wat ik daar zag een plaatje van Koos Voos (Pépère Pervers), een creatie van Marcel Gotlib. Verder niet over nagedacht. Tot ik vandaag een vergadering had op het werk. Een reguliere die ik al een tijdje niet had bijgewoond.

Reguliere lezeressen (m/v/a/nvt) weten van mijn inspanningen om diversiteit in praktijk en beleid goed ingevoerd en werkend te krijgen op mijn werk.En op beleidsniveau is dat aan het bgebeuren: diversiteit wordt onderdeel van en speerpunt in het HRM-beleid. Ook de verklaring over diversiteit en goed werkgeverschap waar Amnesty International hard mee bezig is, gaat ingevuld worden.

Maar beleid en werkelijkheid op de vloer lopen niet altijd synchroon. Tot mijn zware irritatie werd ik dan ook geconfronteerd met een aantal mannen die zich irritant en seksistisch gedroegen. Het feit dat er een vrouw bij was i.t.t. een half jaar lang (en dan doel ik dus niet op mijzelf) leek reden genoeg om de kinderachtigheid weer van stal te halen. De voorbeelden die ik zou kunnen geven zijn niet eens extreem, maar het is wel zoveelste keer dat ik zoeits merk.
Tegen hen en andere heren die zich zo irritant gedragen heb ik dit te zeggen:

Citaat van Valerie Solanas’ SCUM (Society for Cutting Up Men) Manifesto (in het Nederlands Tuig: Ter Uitroeiing van het Inferieure Geslacht):

“Hoewel de man wordt verteerd door schuldgevoelens, schaamte, angsten en onzekerheden en hij, als hij geluk heeft, hooguit een nauwelijks waarneembaar lichamelijk gevoel ondervindt, is hij toch bezeten van neuken; hij zou een rivier van snot overzwemmen, een kilometer lang tot zijn neus door braaksel waden, als hij vermoedt dat hem daarna een ontvankelijk kutje wacht. Hij neukt met vrouwen die hij veracht, de eerste de beste heks met een paardengebit, en heeft daar zelfs geld voor over. Waarom? Niet om zijn lichamelijke opwinding te verlichten, want daartoe volstaat masturbatie. Het is ook geen bevrediging van zijn ego; dat is geen verklaring voor neuken met lijken en kleine kinderen.”

Nog een toegift:

Conformisme: De man wil een individu zijn, maar hij is bang voor alles in hemzelf wat maar een klein beetje anders is dan bij andere mannen; dan denkt hij al gauw dat hij geen echte ‘Man’ is, dat hij passief is en uitsluitend seksueel, een hoogst verontrustend vermoeden. Als andere mannen A zijn en hij niet, kan hij geen man zijn; dan is hij een flikker. Dus hij probeert zijn ‘Mannelijkheid’ te bewijzen door net zo te zijn als alle andere mannen. Anders zijn, zowel bij andere mannen als bij hemzelf, vindt hij bedreigend; het betekent dat zij flikkers zijn die hij tot elke prijs uit de weg moet gaan, dus hij probeert ervoor te zorgen dat alle andere mannen zich conformeren.

Dit zijn woorden uit 1971 van een vrouw die genoeg had van het gedrag van veel mannen om haar heen en die daarbij over een groot gevoel voor humor beschikte.En voor wie denkt dat ik het ermee eens zou zijn: “well, for a second there … yes.” Verder is het heerlijk opluchtend dat iemand een zeer wraakzuchtige verachtende tekst heeft geschreven over een groep mensen die zichzelf meestal geweldig vinden.

vreer luistert frat pig van Tribe 8

 

Seksistische Praatjes van Gotlib

3 gedachten over “TUIG (stoom afblazen)

  1. Janiek

    Het is in groepen net als in de scheikunde: een subtiele verandering in de dosering van de verschillende bestanddelen, die anders vreedzaam samengaan, kan zomaar opeens een reactie losmaken die scherpe stanken uit de kolf doet ontsnappen. In dit geval zou alleen al de aanwezigheid van een net iets groter aantal vrouwen een boel kunnen schelen.

  2. artgrrl

    Hmm, “Verder is het heerlijk opluchtend dat iemand een zeer wraakzuchtige verachtende tekst heeft geschreven over een groep mensen die zichzelf meestal geweldig vinden.” Als iemand een dergelijke tekst schrijft over vrouwen of Joden zijn de rapen gaar, maar deze is bovendien geschreven door een vrouw en is daarom nooit serieus genomen. In haar jeugd misbruikt, een tienerzwangerschap en later doorgedraaid en Andy Warhol neergeschoten, het is wat…

Reacties zijn gesloten.