Transgenders bij de VN?

Volgens een nieuwsbericht van het Amsterdamse HLBT radio- en TV station MVS, hebben transgenders een eigen vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

En wel niemand minder dan hijra* “royalty” Laxmi Tripathi Narayan. Zij is de goeroe (leider) van een groep hijras in Mumbai (voormalig Bombay). Afgelopen maand was zij voor de derde keer in een twee jaar in Amsterdam. Deze keer voor het India Festival dat hier plaatsvond.

Laxmi is zonder meer een bijzonder figuur. En het blijkt dat ze die indruk op meer mensen maakt. op schrijft een zeker Firoze Shakir poet zegt op zijn fotoblog (photographerno1.com):

Laxmi , the most fiery ebullient, effervescent person on the Mumbai horizon. [T]he political parties wanted her to fight the Municipal Corporation elections, but she gave up the thought when her Hijda astrolger , clairvoyant suggested political life at this stage would be injurious to her health, she could opt for such a post after a few years, this was a setback, as Laxmi is honest to the T bone, no hanky spanky, absolutely clean and transparent in all her dealings, one of the reasons why people of both sexes love Laxmi .At Thane she is a cult figure, always helping the needy, not letting her left hand know what her right hand does, she distributes books to underprivileged kids, doles out money for feasts, fights for womens rights, is respected both by Hindus and Muslims too.”

De twee keren dat ik haar ontmoet heb raakte ik ook zeker onder de indruk van haar.  Nou was het meteen mijn eerste ontmoeting met een transgender uit India en dan nog een erg mooie en best slimme ook. Gegeven mijn gevoeligheid voor die factoren niet verwonderlijk :o)

Laxmi Narayan Tripathi

Het bericht van MVS lezend, fronste ik mijn wenkbrauwen: daar zou ik toch allang van gehoord moeten hebben als Wij (transgenders) een vertegenwoordiger bij de VN hadden? Dat zou Laxmi ook niet nalaten rond te bazuinen.
Nou blijkt dat ze inderdaad de VN heeft toegesproken. Ze was vertegenwoordiger van India’s transgender gemeenschap op een bijeenkomst van het HIV/AIDS Civil Society comité. Daar brak ze een lans voor meer respect voor hijras, en ze niet als alleen maar transgenders te zien. En dat is belangrijk en goed. En gaaf. Verder dan ik ooit ben gekomen. Ik heb alleen Plasterk ooit de hand geschud. Ere wie ere toekomt. maar zoals Justus ook zegt: de verhalen van diva’s en zeker van fans van diva’s moet je met een korreltje zout nemen.

Wat niet wegneemt dat ik graag Ons Soort Mensen de VN zie bestormen. Mocht ik einde van het jaar in New York zijn, zal ik een omzichtige voorverkenning doen. (zwaai naar Echelon)

*hijra: benaming voor India’s  “derde sekse” (derde als in niet-man, niet -vrouw). Ongeveer vergelijkbaar met transgender hier. Maar zeker niet samenvallend. Wordt ook wel met eunuch vertaald