Thalassa!

Toen de 10.000 Griekse huursoldaten, die na de mislukte oorlog tussen Cyrus en Artaxerxes als ontheemden door Klein-Azië zwierven de zee zagen riepen zij ??????? ??????? (thalassa, zee).Vanuit een ver verleden herinner ik het mij als kreet , bij het zien van de zee. Toen ik dus in Chili na dagen woestijn de zee weer zag, borrelde bij mij die kreet weer op ..

De laatste weken ben ik via de Nederlandse en Vlaamse kust naar de Franse klifkust bij Calais en Boulogne gereden. Een prachtige en heerlijke tocht met zoveel zon. Langs de duinen met regelmatig zicht op de zee. En dan in Frankrijk Cap gris-nez en Cap blanc-nez, de hoge kliggen ten noorden van Boulogne.

Ik ben nog steeds dol op stormen, zwarte luchten, plensbuien (wel in m’n oliejas ;o) Wanneer ik “Ocean rising van Justin Sullivan hoor, denk ik ook automatisch aan mijn boottocht van vorig jaar. Van Puerto Natales naar Puerto Montt in heel zuidelijk Chili naar iets mindroutekaart Pto natales naar Pto Montter zuidelijk Chili. Vier nachten en drie dagen varen door de Patagonische kanalen (zie ook foto’s op Flickr) door afentoe aardig zwaar weer (helft van de passagiers werd zeeziek, ikke lekker niet).

Een paar dagen geleden reed ik door de havens van Zeebrugge en zag daar flinke containerschepen geladen worden, forse zeesleepers, enorme kranen … de zee blijft trekken.  Maar om me nou om te scholen tot zeevaarder (kleine vaart trekt me niet, ik wil de zee op) is ook weer zo wat. Dan maar blijven dromen?

And watching as a boy alone at the quayside
The ships loading cargo in the night
Their names all calling to faraway places
The years go past, the miles go by
And still this childhood romance will not die

Schrijver van bovenstaand stuk songtekst (Justin Sullivan, New Model Army, fragment uit Vagabonds) heeft zijn wens om daden omgezet en is vanuit Engeland met een vrachtschip naar de VS gevaren over de Atlantische oceaan. Alle vrachtschepen schijnen passagiers te nemen (zegt hij). Dus dat is mijn volgende zeedroom: met een vrachtschip naar New York, Ellis Island zien vanuit zee, het Vrijheidsbeeld (“Give me your poor humbled masses to piss on, the statue of liberty says” aldus de versie van Lou Reed).

Het is mooi weer vandaag, zo maar een stukje door de Amsterdamse havens toeren dan. Aan land, dat wel helaas.

Ter afsluiting een video-opname van Ocean rising, New Model Army, vorig jaar in The Sage, Gateshead, UK

(lead bijgewerkt n.a.v. corrigerend commentaar van Janiek)

2 gedachten over “Thalassa!

  1. janiek

    Het waren de 10.000 Griekse huursoldaten, die na de mislukte oorlog tussen Cyrus en Artaxerxes als ontheemden door Klein-Azië zwierven, die “thalassa! thalassa!” riepen toen zij eindelijk de Zwarte Zee bereikt hadden.

    Ik heb ooit het kantoor in IJmuiden geschilderd van een dame die cruises op vrachtschepen regelde voor wie dat wilde. Mijn schoonouders zijn een aantal keren via haar reisburo naar de Oostzee, de Noorse fjorden en Istanbul gereisd. Zij vonden het ’t absolute einde. Of zij het nog doet en of zij ook reizen naar Amerika regelt, weet ik niet….

Reacties zijn gesloten.