Inspiratie

Inspiratie is erg belangrijk in het leven. Maakt alles een stuk zonniger. Vorige week kreeg ik al weer inspiratie voor kleermaken, nu nog voor schoenen. Of een hoed (wie suggereerde dat toch?).

Maar wat ik belangrijker en leuker vind: ik heb eindelijk inspiratie om een groter coherent, uitgebreid en ‘moeilijk’ verhaal te schrijven over transzaken. Niet meer alleen van die blogpostjes, oprispingen, maar een boek-achtig iets (misschien wel een boek!)

Het idee (voorlopig): uitgebreid schrijven over gender als historische constructie, als archief van woorden en dingen, als vertoog dat mensen in twee hokjes duwt, soms in drie, maar dan nog afgeleid van twee vaak. Met die bril kijken naar hoe trans is geconstrueerd in Nederland, welke consequenties het heeft (gehad) op persoonlijk politiek, medische en juridisch gebied. Enige geschiedschrijving ook van trans in Nederland. Ik wil laten zien wat die vertogen die constructies met echte mensen doen.

Dit is natuurlijk heel uitgebreid en tamelijk vaag. De bedoeling ervan is dat ik een aantal zaken voor het voetlicht breng die nu erg verborgen liggen. En het moet enigszins te begrijpen zijn voor niet academisch aangelegen mensen. Misschien komt er ook een politiek pamflet uit. Weet ik allemaal nog niet. Maar ik voel me er wel erg ‘jumpy’ bij. En da’s goed. Nieuwe liefdes en nieuwe hobby’s hebben dat effect op mij.

Nu vraag ik me alleen nog af ik er een apart blog van ga maken, of dat het grotendeels offline doe met een goed schrijfprogramma. Risico van blog is dat mensen er gebruik van gaan maken. Dan kan ik beter stukjes neerbloggen en reacties zien te vangen. Want het co-creatie idee spreekt met toch ook wel aan. Of wel bloggen (kan ik het op mijn eigen domein houden hoef ik geen google docs te gebruiken) en dan sommige postjes privé, ander publiek. We zien wel wat het wordt maar ik ben blij om weer es een ei te kunnen leggen en uitbroeden.

boek

Eén gedachte op “Inspiratie

 1. Helen

  Een boek-achtig iets schrijven over transzaken in Nederland lijkt me een heel goed idee! Gender in een historische context, inclusief deconstructie?

  Jude, mijns inziens heb je genoeg ervaring en kennis om zoiets rustig in je eentje te pennen. Uiteraard zal je het onder Linux toevertrouwen aan een harde schrijf, maar je begrijpt wat ik bedoel.

  Laten we dit een “project” noemen. Dat wil je rustig opbouwen, toch? Feedback wil je aanvankelijk tot een minimum beperken.

  Stel dat je er gewoon rustig mee begint, je bronnen napluist en andere research doet … dan zou je op den duur iets hebben om feedback op te vragen.

  Nu zou ik zeggen, ga schrijven en dan zien we over een half jaar wel hoe het er mee is.

  Take care, HeleneleH

Reacties zijn gesloten.