Gebeurtenissen en plannen

Het is al een tijdje geleden dat ik hier wat neergepend heb (om dat ouderwetse werkwoord maar eens te gebruiken). En de reden is een prozaïsch als waar: drukte. Aangezien niet alle lezers mij van even dichtbij volgen enige gebeurtenissen, ontwikkelingen en plannen hier
.Ik wil op mijn (Spaanse) blog graag een stukje gaan schrijven over het bezopen beleid dat de Chileense regionale regering voert tegen de hongerstakende Mapuches in de gevangenis van Angol (IX). Als het toch over die regio gaat hoop ik nog een kleinstukje te kunnen plaatsen over de strijd die men in Patagonië nu voert tegen de internationale energie-industrie en de nationale mijnbouw. Die willen graag waterkrachtcentrales neerzetten in wat nog vrij ongerepte water ecosystemen zijn. Onder meer de prachtige en schone Río Baker bij Puerto Bertrand en Cochrane. Gelukkig is een deel van de bevolking al hard bezig campagne te voeren op een goede wijze ook. Toen ik vorig jaar in de buurt was heb ik in Coyhaique ook het actiecentrum bezocht en daar nog een leuke activiste leren kennen, Paméla.

Het blijft me bezig houden dat verre land, zij het meer op een afstand inderdaad. Als ik geluk heb, qua tijd en geld, ga ik in de Nederlandse herfst terug voor een tijdje. Het huidige idee is een stukje Ruta Cuarenta in Argentinië(minstens zo ‘hopeloos’ als de Carretera Austral in Chili) te rijden  en dan de Andes over te steken naar Chili. Daar wil ik in ieder geval in Rancagua bij mijn ’transbroer’ Andrés langs gaan en in Coyhaique. Bij Pamela en anderen en daar nog even wat fietsen ook. Ik ga nu gewoon een flink stuk bussen uit tijdgebrek, fiets onderin.

homonota

Wat in Nederland gaande is, is dat ik mij intensief bezig houdt met het wederopgerichte Transgender Netwerk Nederland. Met mijn kameraden van de Noodles hebben we na lang jengelen (vind ik) een ruime maand geleden de eerste bijeenkomst voor elkaar gekregen. En we zijn ook meteen voortvarend van start gegaan.
Daar is ook een heel goede reden voor. We worden nl. genoemd in de Homo-nota van de regering. Jawel, alle transgenders vallen nu onder het begrip homo volgens de nota. “Met de term ‘homo’ of ‘homoseksuelen’ wordt in deze nota bedoeld: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen, tenzij dit anders in de tekst is aangegeven”. Tja, daar moet ik dus smakelijk om lachen. Aangezien ik sowieso de neiging heb dingen niet te serieus te nemen en daarnaast me langzamerhand ook wel als gay, dan wel homo afficheer (is dat hele trans-proces dan eigenlijk wel nodig geweest, had ik niet gewoon problemen met zelfacceptatie als homo?! ;D) vind ik het uitermate komisch.
Magoed, eigenlijk is het triest dat we als seksuele variant worden gezien (als in seksualiteit, niet als in sekse). Om nog maar even voor eigen parochie te preken: transgender is in eerste instantie een geval van alternatieve genderexpressie (uiting). Dat kan gepaard gaan met de dringende wens tot lichamelijke aanpassing aan het ervaren geestelijke en emotionele geslacht/gender. En dan komt er los daarvan nog eens seksualiteit om de hoek kijken: op wie je valt, op wat voor lichamen en wat voor (gender)expressies. Die dingen staan los van elkaar. Dat is wel afdoende aangetoond.

In het kader van dit Netwerk en de Homo-nota van Plasterk ga ik binnenkort met twee collega’s op gesprek bij het ministerie van OCW in Den Haag. Ik kan niet zeggen dat ik me daar nou helemaal op verheug maar ik ben wel erg nieuwsgierig. Als dat gesprek een beetje loopt, denk ik dat ik ook in Europa wel wat wil gaan doen met het TransNetwerk. Maar eens zien hoe en wat.

Logo DierenbeschermingEn van geheel andere aard: ik vind de Dierenbescherming gemeen. In principe wil ik even geen kat, maar met die advertenties hier in Amsterdam van kat zoekt baas kom ik toch wel weer in de verleiding. Heel misschien neem ik toch een kat, als verjaarskado of zo misschien wel. Een uit het asiel uiteraard. Of twee, dat ze wat aan elkaar hebben? Dan een verwilderde en een aanhankelijk maatje zoals de Dierenbescherming voorstelt.

Tot zover even. ¡Hasta luego y cuidase!

3 gedachten over “Gebeurtenissen en plannen

 1. Janiek

  Dat al die dingen als gender, sekse en seksualiteit een soort cijferslot vormen, waarin de schijfjes zich los van elkaar bewegen, tot de combinatie gevonden wordt die de koffer opent, lijkt me een leuk dogma. Van mij uit gezien zou jij dan zeker jezelf niet moeten gaan wijsmaken dat je trans-proces niet nodig is geweest. Jij bent gewoon een vreer, hoor. Maak het maar niet ingewikkelder ;).

  Wat alle “homo’s” van Plassterk volens mij met elkaar verbindt, is dat wij allemaal een combinatie in ons cijferslot hebben die afwijkt van de meest voorkomende: de heteronorm.

 2. Alice

  @Vreer. Ga jij nou ff niet over jezelf twijfelen zeg. Voor mij ben je een vlinder waarvan het even niet boeit in wat voor verschijning je bent. Jij ben jij en dat is gewoon mooi.

  Plassterk zijn notaatje is natuurlijk te triest voor woorden. De plannen die er in staan mogen die naam niet hebben, zeker niet als de belangrijkste mededeling is dat zowel regering als samenleving te weinig van ons afweten. Toe nou zeg, zullen we alle onderzoek dan maar gewoon opdoeken want gelezen worden de resultaten blijkbaar toch niet. En dat van een minister-wetenschapper. Grrrrr.
  Het is ook kul want de beste man heeft met een aantal van ons gesproken en is daarbij zijn de nu dus plotseling onbekende problemen toch in detail en klip en klaar op tafel gekomen. Schuilkerkengedrag wat mij betreft.
  De hele nota ademt sowieso een eng sfeertje van groepen die ‘afwijken’ en waarvoor we moeten waken dat die ‘normaal’ behandelt worden. Ik wijk niet af, want ik accepteer geen norm. Ik kan dus niet eens afwijken. Het wordt hoog tijd dat er eens opgehouden wordt om mensen met niet hetero seksuele voorkeur als bijzonder of uitzonderlijk te zien. Net zoals het maar eens over moet zijn om transgenders als ingewikkeld, vreemd en basketcases te zien. De DSM4 waarin genderdysforie staat. Ga toch weg, ik ben alles behalve dysfoor over mijn gender. Wel over mijn lichaam wat niet bij dat gender past trouwens. Ik hoor niet in de psychiatrie als stoornis thuis, het is al erg genoeg dat er artsen nodig zijn om mijn fysiek in lijn te trekken met mijn identiteit.
  Als er al een stoornis is dan geldt voor de gehele samenleving en dan heet dat genderfobie, want hemeltje wat is het toch voor veel mensen moeilijk om te ervaren dat er meer op de wereld rondloopt dan mannekes en vrouwkes. Misschien moet de DSM5 maar over genderfobie gaan en genderdysforie schrappen. Kunnen de psychen tenminste lekker aan de bak met de gestoorde meerderheid in de samenleving. Jongens, werk aan de winkel! En die fooi van de regering… flauwekul en een goedkoop zoethoudertje. Worden we potdorie nog opgezadeld met kennisoverdracht en opleiding van hulpverleners, als die overheid nu eens gewoon haar werk deed en zelf de verantwoordelijk daar voor invult. Wat was het? 50.000 euro of zo? Schiet niet op. Misschien met een nulletje er achter kunnen we echt wat beginnen. Zoals inrichting van zorg en partiële behandeling van transgenders en aanvulling van het vergoedingenstelsel.
  Eigenlijk is het nu wel zo’n beetje tijd voor opstand. Al dat mooie lieve gedoe brengt ons niet bepaald verder tot op heden.

  Alice

 3. vreer

  Ehm, ik spreek geen enkele twijfel uit. Heb ik ook niet. Niet in die zin in elk geval. Ik maakte een ’tongue in cheek’ grap, riep iets wat de goegemeente nogal es zegt ;o) En cijferslot is een leuke metafoor :o)

Reacties zijn gesloten.