Familieruzie

In elke familie komt wel eens ruzie voor. En het gebeurt vaak genoeg dat sommige familieleden mot hebben met andere. En dan vinden dat die niet tot de familie hoort. Hij/zij heeft trekjes die er niet bij horen, of is van buitenlandse geboorte. Of *schrik* is gay. Welnu, dat is exact wat er nu met mij speelt.

logo74x56.gifDe familie waar we het over hebben zijn mijn liefhebbende transseksuele zusters op een Yahoo mailinglijst. Mijns inziens het pure discriminatie die hier plaatsvindt. Door er hier (zo) over te schrijven zal ik vast mijn herintrede voorlopig onmogelijk maken, maar dat heb je wel vaker bij discriminatie: protesteren helpt niet direct.

Ik was lid van een e-mail lijst genaamd “TS-NL” die naar in het charter staat uitsluitend bedoeld is en toegankelijk voor transseksuele vrouwen. Absoluut en uitdrukkelijk zonder uitzondering NIET voor

mensen die van zichzelf weten dat ze TV, CD, of TG zijn, en geen operaties nastreven en/of niet fulltime als vrouw door het leven willen gaan. De mensen op de lijst TS-NL streven allemaal een leven als vrouw na. Er is geen plaats voor liefhebbers van transen, geïnteresseerden, familieleden, kennissen, vrienden en vriendinnen, journalisten, psychologen, medici. Uitzonderingen worden niet gemaakt.”.

Jawohl.

Ik kan me situaties voorstellen waar dit terecht is, dan is het een stok achter de deur. Ik heb nu echter het idee dat het een stok is om de hond mee te slaan.

Ten eerste zit ik al een maand of wat op de lijst en kent een van de moderatrices mij persoonlijk van jaren her al. Als het probleem is dat ik transgender (TG) zou zijn, in de zin van niet transseksueel, ware het logisch als ze mij überhaupt niet hadden toeglaten. Men kent mij. Eventueel vraag je nog even na (voor de formaliteit en de documentatie). Ik zal zelfs hebben geroepen dat ik om ‘beroepsinteresse’ lid wilde worden: als Noodle en bestuurslid van TNN moet ik weten wat er speelt.
Dat kan vervolgens oproepen “dan lees je alleen en geef je alleen eventuele officiële reacties”. Zou ik flauw vinden maar kan ik inkomen. Is me echter niets van meegedeeld. Dus dat is het niet.
Ik heb niet gezegd dat ik transgender ben – als in niet-TS. Ik zie überhaupt niets in geslachten. Maar ik ben vrouw volgens de wet en ik ben geen spijtoptant) iemand die achteraf terugkeert op zhaar besluit, met spijt en ellende). vreer is beyond gender. Dan zal ik wel geen vrouw zijn voor ze. Argumentatie: zie punten 1 en 2. Er wordt ook geen navraag gedaan naar persoon of uitingen. Onwil dus of onbehoorlijk bestuur.

Ik heb me wel een paar keer in een discussie gemengd waarin ik zekerheden maar vooral intolerant gedrag van een aantal dames kritiseerde. En daarin heb ik ooit eens groepen “Ptah. Stelletje wijven”. Dat zou op Usenet (de nieuwsgroepenhiërarchie van Internet) een flame war hebben uitgelokt, maar dat is hier verboden. (jammer >:] ) Iemand veronderstelde vervolgens dus dat ik wel een spijtoptant ben en dat het een schande is dat ik dat mijzelf heb aangedaan na zo’n zwaar proces. En wat ik impliciet hen aandoe. Aanvaller kent mij niet en doet wilde veronderstellingen die eenvoudig te logenstraffen zijn – bijvoorbeeld middels navragen .

Net als meestal met discriminatie: de aangevallene probeert eerst aan te geven dat zhij niets (ernstigs) misdaan heeft. en dan komt de woede weer boven. Ik wordt hier dus uit de familie getrapt. Omdat ik geen transseksueel (meer)zou zijn. Omdat ik anders ben dus. Ik ben doorgegroeid en naar de mening van enkelen (of velen?)  de familie tabee heb gezegd.

Mijns inziens is het een prachtig staaltje van trans-normativiteit. Je hebt je op een bepaalde manier te gedragen en je moet binnen een nauw omschreven gedrags- en identiteitspatroon vallen. Afentoe zeggen dat je vrouw bent dan wel je zo voelt. Ik denk ik dat ik meer (trans)vrouw ben dan veel van mijn zusters. Een jaar of wat je bewust als vrouw identificeren en proberen te passen in lesboland gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Dat ik als pot in navolging van Monique Wittig lesbisch zijn als ontkenning/opheffing/ontstijging van vrouw-zijn zag, is een scholastieke discussie die de wanhopigen vast willen aangrijpen met een “zie je wel”. Vrouw? ach, wat zal ik zeggen :o)

Ik heb überhaupt de schurft aan normativiteit. Mensen die zicht ontwikkelen (vaak via transitie naar een ander [erkend] gender) vind ik oneindig veel interessanter. Mijn ex-hoofd PZ zei als ultiem pleidooi voor diversiteit op de werkvloer “great minds think alike – and that is exactly the problem”. Niet teveel onenigheid in de tent graag.

Niet op de tenen staan
Ja zuster, nee zuster
Niet met de deuren slaan
Ja zuster nee zuster

Het valt ook op dat mijn geliefde transzusters doorgaans ook niet vooruit te branden zijn, zich niet geëmancipeerd gedragen, door het leven en hun keuzes vaak forse kreukels hebben opgelopen en vooral zo gauw mogelijk weer de kast in willen. Nu die vanvrouw zijn. Leuke boektitel “Volledig Vrouw zijn De mythe ontmaskerd”. Wie daar door zhaar zijn en handelen de familie in van repliek dient of kritiseert, plaatst zich buiten de familie.

We hebben het over een besloten forum. Maar daar gelden ook de regels van goed bestuur. Je gaat niet iemand op het moment dat zhij zich iets vrijer gaat gedragen plots de wacht aanzeggen. Dat heet afstraffen voor buiten de pot piesen, buiten de krabbenmand kijken, voor je niet aan de groepsnorm houden. heel vriendelijk gezegd is dat zielig gedrag. Politiek gesproken heet dat discriminatie.

Mijn conclusie is dan ook

Ptah. Stelletje wijven

PS: ik heb een heerlijk verjaarsavondje gehad verder hoor. Maar hiervan tril ik van woede en komt er stoom uit m’n oren.

NP Passive aggressive – Placebo

15 gedachten over “Familieruzie

 1. artgrrl

  (reactie die al bij (M)alice is geplaatst, hier voor de zekerheid ook)

  wat doet een kalkoen zoals jij dan ook in dat kippenhok? :p de ene hoender is niet de andere. een echte haan hebben ze nodig daar! hoewel het hanengevechten zijn die op het forum worden gehouden en zo’n snavel kan gemeen scherp zijn…

 2. Alice

  Ehm. Tsja. Heb je toch zomaar ineens helemaal gelijk. Het verbaasd me dan ook hogelijk dat ik – ondanks de stampij die in reacties op het jou van die vermaledijde lijst stoten – heb gegeven nog steeds niet van diezelfde lijst ben gelazerd. Noem ik me daar pottodorie nog transgender ook terwijl dat toch zo ongeveer een TS-NL doodzonde is gegeven de reactie op uwes. Nou ja, het tellertje loopt en ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voor ook ik naar het rijk der gender bannelingen wordt verwezen door de dames frustransen.

  Dikke zoen!

  1. vreer Bericht auteur

   Zolang jij geen “spijt” krijgt van je operaties en blijft roepen dat je een MV transgender bent die praktisch voor vrouw kiest, zou je er moeten mogen blijven. Of je moet je onmogelijk maken 😉

 3. Jochem

  Opvallend om te zien dat het bij TS-NL blijkbaar heel anders gaat dan bij VM-NL. Daar zijn (VM)transgenders nadrukkelijk ook welkom. Het levert regelmatig zeer interessante discussies op!

  Wie je wel of niet toelaat in een besloten forum, is natuurlijk aan de groep of aan de beheerders. (Afhankelijk hoe het gezag geregeld is in dat forum.) Op het moment dat je het niet met die regels eens bent, moet je je niet voor zo’n besloten forum aanmelden.

  Als je lid bent van zo’n forum, dan dien je je aan de regels te houden EN de beheerders dienen die regels fatsoenlijk toe te passen. Kortom, als iemand -volgens de beheerders- over de schreef gaat, moet zhij daarop aangesproken worden en/of een waarschuwing krijgen.
  Op het moment dat zhij daar geen gehoor aan geeft, krijgt zhij een 2e waarschuwing. En als zhij dan nog steeds doorgaat, DAN kun je iemand van het forum verwijderen. Vanzelfsprekend met een toelichting op de verwijdering.

  Zelf ben ik nu zo’n 2,5 jaar beheerder bij VM-NL. Sporadisch is het nodig iemand een waarschuwing te geven om zich (beter) aan de geldende regels te houden. En 1x is het gebeurd dat we iemand eruit hebben moeten zetten, omdat diegene zich langdurig ernstig misdroeg en niet reageerde op onze waarschuwingen. Dat is in openheid gebeurd, naar de persoon en naar VM-NL toe.

  Wat ik hierboven lees, lijkt niet (helemaal) kosjer te zijn. Maar ik heb geen wederhoor toegepast bij TS-NL, dus echt oordelen kan ik niet.

 4. Frederique

  Voor zover het troost: jij bent niet de enige bij wie de stoom uit de oren kwam. Bij mij gebeurt het nu ook. Alsof er maar één juiste manier van leven is: met geslachtsoperatie en als volledig-vrouw (whatever that may be). En mensen die daar anders, ruimer, over denken moeten vooral van de groep afgelazerd worden want anders is vies. In plaats van interessant en geestverrijkend (zelfs als de lezer zelf een andere beslissing neemt).

  Ik heb inmiddels het (wat cynische) voorstel gedaan de groep om te dopen tot KUT-TS-NL. Wordt direkt duidelijk wat de dames tot een dame maakt en wat er echt belangrijk is (grmbl). ’t Geeft direkt ook de sfeer op die groep aan, mensen weten dan bij aanmelding ook wat ze kunnen verwachten.

  Nu ja, ben dus weer wat cynisch, dwars en boos. Maar dat snapte je al…

  1. vreer Bericht auteur

   Frederique: niet perse. Dat je voor 1 specifieke (sub)groep bent is niet hetzelfde als niet voor de andere zijn. Echter dat geldt voor de listowners. De deelnemers zijn een ander verhaal.

   vreer – blijft proberen het scherp en helder te zien

 5. Janiek

  Vreer toch! Ik kan me niet voorstellen dat jij je zodanig misdragen hebt, dat je een forumban zou verdienen. Daar ken ik je inmiddels te lang en te goed voor. Het moet dus aan hen liggen. Of aan het zich verschansen achter toelatingscriteria. Cui bono? Stelletje wijven!

  Het schijnt erg een meidending te zijn, dat uitsluiten: http://www.trouw.nl/incoming/article1746147.ece

  Maar wat schiet je ermee op? Als dat gender is, dan wordt het tijd dat we er met ons allen overheen raken. Ik vind het trouwens meer een vrouwending om je te verzetten tegen de beperkingen van het vrouw zijn. Feminisme op z’n best doet dat ook. Een vrijere houding ontwikkelen tegenover dit soort “vrouwelijke eigenschappen” lijkt me erg zinvol. Ook voor nieuwe vrouwen.

 6. Redhead

  Machtsmisbruik door onmacht.
  Dat schiet mij te binnen als ik dit lees.
  De macht van het woord beheerst niet iedereen , dan dus maar verbannen .
  Jammer dat sommige mensen zich er zo gemakkelijk van af maken.
  Ze zijn jouw aanwezigheid niet waard daar!

 7. Frederique

  De hamvraag is natuurlijk: wat is TS. Is TS=geslachtsoperatie? Is mv-TS=(voldoende) vrouwelijk uiterlijk? Of beide? Of geen-van-beide relevant?

  Jouw definitie van TS is niet die van de VU en die van de VU is niet die van TS-NL. Om maar een willekeurig aflopende schaal te benoemen. Maar dat op dit punt conservatiever dan de VU bestaat was en is wel nieuw voor mij… Voor mij een diepte-punt ook van wat ik op onderlinge trans-acceptatie zie.

 8. Anouk

  Beste vreer, het verbaast me een beetje dat je niet bij je verhaal vermeld dat je gedrag op de lijst niet van om naar huis was te schrijven.
  Zoals je weet heb ik als beheerster van tsnl je een aantal keren gevraagd om je voor te stellen aan de groep wat een fatsoensnorm is. Je reageerde hier niet op.
  Je gaat toch niet als nieuweling in iemand anders zijn huis binnen lopen zonder je voor te stellen?!
  Daarnaast naast reageerde je niet op vragen en reacties van andere leden, wel deed je soms een snerpende opmerking naar leden maar gaf niet thuis als zij op hun beurt weer op jou reageerden.
  Op dit gedrag heb ik je ook op aangesproken maar je reageerde hier totaal niet op.
  Ik begrepen datje reallife een leuk mens moet zijn maar helaas heb je op tsnl je niet van de goede kant laten zien.
  En dit was ook een reden dat je bent verwijderd van tsnl.

  Mvg, Anouk ( beheerster van tsnl )

 9. vreer Bericht auteur

  Ha Anouk, aangezien ik niet op de lijst zit voeren we de discussie maar hier. Ik kan me werkelijk niet herinneren dat me diverse keren is gevraagd me voor te stellen. Het is niet dat ik daar problemen mee heb. Paar keer mij persoonlijk porren is het maximum wat normaliter nodig is.

  Ik reageer niet altijd omdat ik soms echt niet weet wat ik nog voor zinnigs kan bijdragen. Antwoorden vereist dat er een zinnige vraag gesteld wordt. Ik laat überhaupt weinig van me horen omdat 98% van de gesprekken zeer ver van mij af staat, als ‘veteraan. En dan nog gaan de gesprekken vaak op een wijze en inhoud dat ik het liever laat bij gadeslaan wat er gebeurt. Zoals zovelen weinig schrijven.
  Ik zou snerpend reageren? Och, liever een snerpende reactie dan mensen affakkelen.
  Je schrijft dat ik diverse keren ben aangesproken op mijn gedrag: sorry maar ik heb nooit enige mail van jou mogen ontvangen tot die van vanmorgen. Dat gevoegd bij de discussie die na mijn vertrek losbarst, de argumentatie (eerder beweringen) die telkens wisselt, het anderen hun gang laten gaan in mij zwaar beledigen, niet modereren, mij noch hen mails sturen en anders niet op de lijst aan te spreken op gedrag, vind ik het allemaal hoogst verwonderlijk. In officiële zaken het dit onbehoorlijk bestuur.
  Ik wens de groep sterkte met het opsporen van de splinters in andermens ogen.

 10. Anouk

  Beste vreer, ik sta weer eens verbaast dat ik jou als veteraan moet beschermen voor reacties van andere leden.
  Ik ga er vanuit dat iemand als jij wel mans genoeg is om repliek te geven.
  Je bent slim en verbaal krachtig genoeg.

  Nog even ter uitleg over het zg wanbestuur, we hebben als ts-nl gekozen voor een laag moderatie beleid. Sommige forums hebben een strenge wat snel discussies verzand doordat mensen onder moderatie komen te staan.
  We gaan er vanuit dat we grote mensen onder elkaar zijn en komen alleen in actie als het de spuigaten uit loopt.

  Wat ik mij nu een beetje afvraag is waarom je zoveel moeite er mee hebt dat je geen lid meer van die lijst bent terwijl iets minder dan honderd procent van de gesprekken van je afstaat.
  Ik zou allang blij wezen dat ik er vanaf zou zijn.
  Ben erg benieuwd naar je motivatie.

  Nog even een puntje,ik had nog geen tijd om op jou mail die je hebt gestuurd te reageren omdat ik mijn vriendin dit weekend op bezoek had.
  Ik denk dat je wel kunt invoelen dat ik dan andere dingen doe dan bezig te zijn met tsnl.
  Nog even dit, ik vond jou mail die je me stuurde niet zo sympathiek overkomen want je commandeerde me dat ik je terug moest mailen met antwoord.
  Dit is de manier om te zorgen dat ik dan een een langzamere tempo aan ga nemen.

  Uiteraard wil ik met je de discussie verder aan en wil dit hier wel doen voor Nederlands volk maar ook via mail.

  Mvg, Anouk

 11. vreer Bericht auteur

  @Anouk
  Hey hoi
  Ik kan me prima verweren hoor tegen mensen, ik laat heel boze reacties qua toon ook redelijk aan me voorbijgaan. Ik probeer inhoudelijk te reageren. Het is ook niet dat ik bescherming nodig heb maar dat ik verbaasd ben dat er pas zeer laat wordt ingegrepen. Anderen hebben mogelijk wel bescherming nodig.
  Waarom ik graag op de lijst blijf is om te kunnen blijven volgen wat er zich afspeelt in transenland, i.c. bij de vrouwen. Ik zit op op VM-NL waar ik ook spaarzaam reageer. Als ‘beroepstransgender’ (ofzo) is het van belang dat ik zoveel mogelijk uit eerste hand weet wat er speelt. Anders wordt het ook lastig een idee te krijgen wat de ervaren wensen/problemen zijn. Wat het opkomen voor (collectieve) belangen weer bemoeilijkt. Malinglijsten zijn een efficiënter middel dan de Transvisie-groepen aflopen.
  Wat betreft reactietijd: dat kan gebeuren 🙂 Ik was verbaasd en geïrriteerd dat er in die periode wel andere reacties kwamen. Tip: altijd je besluiten meteen met redenen omkleden. maakt zaken duidelijk en voorkomt een extra irritatie. Ik ben blij dat er wel een reactie gekomen is. Mogelijk is het handig om heroverwegen of heraanmelden (en dan wel een duidelijke introductie geven) een tijd je te laten liggen tot de commotie bedaard is.
  En voor de duidelijkheid: ik sta geheel achter mijn ’traject’ en zie de transvrouwen als zusjes ofzo. Noem het ook heel bewust een familieruzie. verder heb ik nog broertjes en brusjes ;o)Ik verschil dan niet zo heel erg van Alice bijvoorbeeld. Of van Frederique. Ieder heeft een eigen persoonlijke reden om in dit ‘internetcafe’ te willen komen.

  vriendelijke groet, Judith

 12. lavendel

  “Het valt ook op dat mijn geliefde transzusters doorgaans ook niet
  vooruit te branden zijn, zich niet geëmancipeerd gedragen, door het
  leven en hun keuzes vaak forse kreukels hebben opgelopen en vooral zo
  gauw mogelijk weer de kast in willen. Nu die vanvrouw zijn. Leuke
  boektitel “Volledig Vrouw zijn De mythe ontmaskerd”.”

  Ik vind dit wel blijk geven dat Vreer niet op deze groep thuishoort.
  Ze voelt zich geen vrouw, leeft niet als vrouw. Tegelijkertijd beweert
  ze over transen te kunnen oordelen op bovenstaande wijze en dat vind
  ik niet passend.

  groeten
  Lavendel

Reacties zijn gesloten.