Chili en de aardbevingen

Het is goed mis in Chili om het vriendelijk te zeggen. Rond 27 februari vonden forse aardbevingen plaats rond Concepción aan de zuidkust. En nu in het midden van het land. Honderd kilometer rond de hoofdstad Santiago. Wat betekent dat de grootste haven van het land Valparaíso, die deels beschermd werelderfgoed is voor de UNESCO, met z’n stadsdelen op de heuvels, en ook in het zuiden op 90 km van Santiago de stad Rancagua waar mijn transbroer Andrés Rivera woont, stevig getroffen zijn. Santiago zelf lijkt vrij onbeschadigd te zijn

Ik zat vanmiddag op kantoor met een oog op de twitterfeed toen ik @henk_prins zag melden “Zware aardbeving treft Chili http://bit.ly/bjM9Tp”. De link openklikkend schrok ik stevig: het epicentrum lag vlak bij Rancagua maar mijn geliefde Chileense transbroer woont. Dat is erg niet fijn. Dus sinds 17 uur vandaag ongeveer ben ik in verhoogde staat van alarm. Heel het centrum van Chili heeft problemen. In de achtste regio (Libertador O’Higgins, Bevrijder O’Higgins, met Rancagua als hoofdstad) heeft telecomoperator Entel gezegd dat er gedurende 24 uur geen telefonie is. Op de Panamericana (de snelweg die door heel West Amerika loopt) is een voetgangersviaduct op de weg gevallen in het zuiden van Rancagua.
Totnutoe zijn er, ondanks 11 naschokken tot 5.8 op de schaal van Richter, geen berichten van doden of gewonden in regio VIII (O’Higgins). De nieuwe president, Sebastian Piñera is net aangekomen in Rancagua dus er zullen wel beelden komen van de verwoestingen aldaar. In Pichilemu, kustdorp (Zandvoort van Chili)  zullen de verwoestingen het grootst zijn want dat ligt het dichtst bij het epicentrum.

kaart van MIdden Chili (Concepcion tot en met Valparaiso)Kort na de vorige aardbevingen van anderhalve week geleden riep de Chileense transgenders organisatie OTD al op tot steun. Mijn broer Andrés Rivera Duarte is net teruggekeerd van een bezoek aan de ernstig getroffen streek van Concepción, Constitución, Talca en Talcahuano. Op facebook heeft hij de foto’s gepubliceerd en het is er vreselijk.

Bericht van vorige week:

“Deze dagen hebben we doorgebracht met het verzamelen van informatie en het helpen van hen die alles hebben verloren.
We brengen nu Vicky en Cristian naar Talca, stad in puinhopen, om twee redenen, om hulp te verlenen aan de leiding van OTD daar en aan de groep “transgeneras por el cambio”, “Transvrouwen voor Verandering”.
Drie van onze leiders in Talca zijn hun huis kwijt en  wonen nu bij vrienden, Wij brengen ze spullen, brood en water. In het geval van de groep Transgéneras por el Cambio is het niet veel anders: ze leven op straat in nylon tenten. Wij ontmoeten dertien van hen op straat: Sofia, Jacqueline, Javiera, Estafania, Camila, Susana, Fabiola, Katalina, Cecilia, Alejandra, Almendra, Paulina y Soraya, die geen plek hebben om te leven, geen hulp hebben gekregen van de gemeente of de regering, We helpen hen met brood, boodschappen, stoelen en water. We hopen dat ze een week ermee toe kunnen.

Totnutoe zijn er geen directe doden gevallen in onze omgeving. Wat niet wil zeggen dat we er geen rekening mee houden, want er zijn veel dorpen waar geen toegang toe is en ook geen goede informatie. We weten nog niet hoe het is met onze kameraden van OTD in Concepcion, Laraquete en Hualapi. Op die plaatsen is de verwoesting totaal. Dinsdag probeerden we  met Vicky en Cristian die steden te bereiken per auto, met voedingsmiddelen, brood en water.
Tot slot: de reis naar Talca duurt normaal 2 1/2 uur, maar met de omwegen, problemen op de weg vanwege kapotte bruggen, vernield wegdek zal het zeker 5 1/2 uur duren. We weten niet hoe lang het duurt voor we in Concepción aankomen.

De hulp die we verlenen is met eigen geld en een particuliere bijdrage. Wij hebben dringend geld van jullie nodig voor benzine, voeding, huisraad, brood, geld voor de slachtoffers zodat ze zelf spullen kunnen kopen … enfin .. de situatie is chaotisch, er zijn kameraden zonder plek om te wonen, we moeten kunnen handelen en helpen.”

Gisteren, net terug, schreef Andrés:

” We zijn in Talca, Concepción en Talcahuano (zie kaart, vreer) geweest voor de OTD familie en voor onze transkameraden. Ze zijn er nog, ze vechten, want ook in deze gevallen bestaat de discriminatie. Terwijl in een of twee straten van de rosse buurt hulp wordt gegeven, vind je in deze kwetsbare sectoren geen gelijkheid, respect of mensenrechten. Maar wij zijn hier, OTD is gekomen en blijft komen, met hulp. Houd moed, kameraden!”

OTD, Organisación de Transexuales por la dignidad de la diversidad (organisatie van transseksuelen voor de waardigheid van diversiteit) roept op om geld te storen zodat ze kunnen doorgaan de meest kwetsbaren en gediscrimineerden te kunnen helpen.

Ik ken Andrés en OTD goed (heb hem niet voor niets als broer geadopteerd) en steek mijn hand desnoods letterlijk in het vuur voor zijn betworouwbaarheid. In navolging van een oproep in internationaal LGBTIQ land, roep ik nu mijn familie en vrienden op om mijn Chileense vrienden en hun vrienden te helpen; Elke 10 euro hier is daar praktisch 100 euro of meer waard. Een kleine daad met grote gevolgen ;o)

Je kunt ze financieel bereiken op:

Naam: Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad
Rekeningnummer:  38162782298
filiaal Rancagua 381
Bank adres: Banco Estado, Independencia 666
SWIFT code: BECHCLRM
Chili

Via Western Union is het gratis geld overmaken. In Nederland hebben vele belhuizen en ook postkantoren een Western Union rekening.

Op internet vind je ze op http://www.transexualesdechile.org.

Hieronder vind je foto’s die Andrés gemaakt heeft in resp. Concepción, Talca en Talcahuano.