Al even …

Al even heeft de aarde haar jaarlijkse rondje er weer op zitten. Zijn we terug waar we waren, maar op een ander punt in tijd, met een hoop dingen gebeurd. Een jaar waar weer heel veel gebeurd is. Ik concentreer me ‘gemakshalve’ maar op wat soort van binnen mijn bereik ligt.
En dan heb ik eigenlijk best veel gedaan in 2007. Het meeste overigens samen met anderen. Dat is ook wel zo leuk.

Het jaar begon voor mij ergens in de buurt van Puerto Natales in Zuid Chili. Ik weet nog wel precies waar ik met kerst was (aan de overkant van het meer naar El Chaltén, de boot was uitgevallen) en ook waar ik met mijn verjaardag zat: in Punta Arenas, zuidelijkste stad van het Amerikaanse continent, een dagmars van Kaap Froward, de echte zuidkaap, verwijderd. Maar waar ik met Oud en Nieuw zat? Geen idee.
De reis eindigde uitermate frustrerend: mijn fiets was op het laatste transport-traject omgekomen door zorgeloos en onzorgvuldig handelen van de transportkar-chauffeur. Toch hoop ik niet dat ie z’n baan kwijt is geraakt erdoor. Het laagbetaalde leven in de VS is al zo klote.<

Xs4all

Toen kwam ik in Nederland aan. De ontvangst was klein maar hartelijk. Op mijn werk werd ik met slingers en taart onthaald. Dat was heel erg leuk. Ik heb bij XS4ALL (mijn werk dus) ook veel nuttige en leuke dingen gedaan dit jaar.Bijvoorbeeld bezig de testruimte voor helpdeskers waar ze met geleverde en nieuwe apparatuur kunnen klooien en experimenteren: die wordt flink uitgebreid. Als de machines er zijn kunnen we live.
Ook bemoei ik mij heel hard aan tegen (trans)genderdiversiteit bij XS4ALL. Het bedrijf moet gewoon ook daar vooraan staan. Andere diversiteit is ook prima natuurlijk en soms ook dringend noodzakelijk. Maar vooralsnog is mijn streven: meer vrouwen en flikkers bij de helpdesk. Van de rest zijn er wel even genoeg (behalve queers dan ;o) En dan moet de diversiteit natuurlijk nog goed geborgd worden. Als we dat voor elkaar krijgen, mogen ze weer met me pronken. Dan wil ik desnoods wel de bühne op voor ze.

Rainbowlogo

Op gendergebied zijn de Noodles ook weer druk geweest. Te beginnen bij de maandelijkse café-avonden en radio-uitzendingen in MVS-zendtijd bij Salto. Vervolgens was daar het op stel en sprong organiseren van een herdenking in Den Haag op 28 april, ter nagedachtenis van de doodgeslagen Henriëtte (Harry) Wiersinga, onze “paradijsvogel” Daags erna waren de Drag Queen Olympics op de Roze Wester waar ik ook niet geheel onverdienstelijk heb gepresteerd: finale touwtrekken verloren maar wel in de finale gekomen.
Vervolgens natuurlijk de kranslegging op het Homomonument met de Noodles waar we weer flink opvielen. Dan was er in mei het Transgenderfilmfestival met een Noodles spel/workshop. En veel films en nieuwe contacten natuurlijk. Activisten en acteurs uit onder meer Italië en India leren kennen.
Ik ben ook nog als ‘afvaardiging’ naar Madrid geweest, naar het queer blok, Bloque Alternativo, tijdens de Europride. Overkwam mij toch zomaar dat ik op dat moment iets belangrijkers te doen had dan met een actie meedoen. Tja, als je ‘overvallen’ wordt …

Eigenlijk vind ik het queer hoogtepunt van het jaar toch wel dat we met de Noodles geslaagd zijn om het Transgender Netwerk Nederland te doen herleven. Ik ergerde me al zo wezenloos aan het feit dat niemand de verantwoordelijkheid nam om de anderen op te roepen, dat ik dat maar heb gedaan met de overige Noodles. En met succes, we komen voorlopig maandelijks bij elkaar met een drukke agenda. Teneinde dingen te doen vooral. Ieder heeft al een druk bestaan dus alleen bij elkaar zitten dat vinden we zinloos. U zult nog meer van ons horen komend jaar.
Op deze manier hebben we ook meteen een aanspreekpunt voor allerlei andere organisaties, als COC (überhaupt lid van de groep al) of om met feministen in gesprek te gaan, wat ik nodig vind. Want Women Inc. in de Beurs vond ik een ongelooflijke ramp: niet vernieuwend. En qua queer-inhoud rondweg slecht. Afgelopen nacht op een neiuwjaarsfeestje vol queer activisten en wetenschappers, las ik een spreuk die me goed bevalt: “Fuck feminism. Support the women’s struggle”.

En dan op het laatste moment nog een forum vernieuwen en puzzelen met nieuwe layoutstructuren in een onbekende taal. Nu ja.
Ik denk dat ik maar één belangrijk voornemen heb: 2008 een goed queer jaar maken met minder typo’s ;o)