Zomergast Swaab

Deze zondag zal prof. dr. Dick Swaab de Zomergast zijn op de VPRO. Hij heeft geweldige dingen geschreven over Alzheimer. Maar hij wordt vooral gevraagd vanwege zijn boek “We zijn ons brein” vermeende resultaten op het gebied van gender en seksualiteit.

Hij is daarin helemaal geen expert. Zijn roem in verbamd met publicaties waarin hij het verschil in grootte van hersengebieden aanhaalt als oorzaak van homo- of transseksualiteit is onterecht. Op zijn minst omdat drie andere groepen het resultaat hebben geprobeerd te reproduceren  bewijs voor wetenschappelijke gedegenheid – maar daar niet in geslaagd zijn. Daar is best het nodige over geschreven. Ik heb het genoemd in mijn kritiek op het programma Labyrint toen dat over transgender ging. Alles wordt nu aan de hersenen opgehangen. Hersenonderzoek is hip. Waar vroeger genenonderzoek hip was. Veel van die exacte wetenschappers tonen zich ook totaal niet bewust van het discursieve karakter van hun conclusies – als hun onderzoeksresultaten al betrouwbaar zijn.

Wetenschapsjournaliste  (en schrijfster van het boek Het idee M/V“) Asha ten Broeke wijdt er nu ook een blogpost aan. Ook ten Broekes artikel is een flinke lap, maar zij wast Swaab nogmaals gedegen de oren, mede onder verwijzing naar Rebecca Jordan-Youngs recente analyse van 30 jaar sekse- en gender-onderzoek in  “Brain storm”. Naast eerder genoemd stuk heeft zij nog expliciet over Jordan-Young geschreven in Is homoseksualiteit wel aangeboren?

Als je gaat kijken en je wilt beslagen ten ijs komen, lees dan mijn stuk Van Labyrint tot puinhoop en Asha ten Broekes stukken over Swaabs werk.

Eén gedachte op “Zomergast Swaab

Reacties zijn gesloten.