Mapuche Nieuwjaar

Aanstaande vrijdag 23 juni wordt in heel de Mapuche wereld, “Wallmapu” in hun taal, het Mapudungu, nieuwjaar gevierd. Deze ligt in de huidige staten van Argentinië en Chili. De Mapuche woonden al op dat land lang voordat de Spaanse kolonisten kwamen, laat staan voor de Argentijnse of Chileense staat werden gesticht.
In Nederland kun je in Vrankrijk Amsterdam meedoen. Daar vindt een feest plaats met DJ, met mapuche rituelen. Zie voor het programma ook Mapundial.
In de staten waar ze wonen (door hen resp. “Puelmapu” en “Gulumapu” genoemd, voor Argentinië en Chili) wordt dit weekend We Tripantu gevierd. Dit vindt plaats op de dag van de midwinterzonnewende. Dan bloeit de aarde op het zuidelijk halfrond weer helemaal op. De machi’s (genezers) gaan voor in de rituelen en iedereen gaat ervanuit dat de kosmos zich vernieuwt op dat moment. De regen die op dat moment valt is bijzonder heilzaam want wordt gezuiverd door het magnetisme van de maan. Deze regen is heilzaam want reinigt onze geesten van “slechte vibraties” als depressie en het is hét moment om zich met god of het universum te verbinden.

Wat je daar ook van vindt, voor mij is het een goede gelegenheid om contact te hebben met diverse Chilenen, Argentijnen, Mapuche die hier in Nederland verblijven. Voor mij is het ‘religieuze’ deel niet zo vreselijk belangrijk, maar wel laten zien dat ze er niet alleen voor staan in hun strijd voor gerechtigheid. Ook door het bezoeken van een feest, maar zeker ook door brieven te sturen aan hoogwaardigheidsbekleders in de Wallmapu die er op aandringen dat ze gerechtigheid laten gelden.
Hier kun je een petitie ondertekenen en op deze pagina vind je een brandbrief van Amnesty International.

Om een Mapuche strijdkreet te citeren “Marichi Weu”, we zullen tienvoudig overwinnen. Ik hoop het.