IDAHO toespraakje

idaho-2009

Gisteren bij de IDAHO demo en Kiss In heb ik een kort toespraakje gehouden. Dit is wat ik heb gezegd.

Morgen is het 19 jaar geleden dat  de wereldgezondheidsorganisatie besloot dat homoseksualiteit geen geestesziekte is. Dat is mooi. Inmiddels zijn we ook zo ver dat homoseksuele relaties erkend worden. En er is wettelijke bescherming als je gediscrimineerd wordt.

Goede wetgeving is enorm belangrijk. Dat bleek gister ook op het wereldcongres tegen homofobie en transfobie in Parijs. Maar wetgeving is alleen nuttig als ie goed gehandhaafd wordt.

Ondanks de redelijk goede wetgeving in Nederland lopen transgenders, homo’s en lesbo’s hier nog steeds regelmatig risico op geweld en discriminatie.

Nog steeds wordt lesbische vrouwen soms promotie geweigerd omdat ze zo zijn.

Transgenders worden ontslagen omdat hun werkgever het niet aandurft .

Potenrammers zijn bang dat ze niet mannelijk genoeg zijn en rammen dus maar homo’s in elkaar.

Biseksuelen durven geen keuze te maken en worden qua relaties nietvertrouwd, door homo noch door hetero’s.

En als transvrouw wordt je uitgescholden, bedreigd of in elkaar geslagen.

Maar wij zijn niet eng. Wij zijn mooi. En we zijn veel. Veel meer dan er nu bij elkaar staan. Vijf procent van de bevolking is niet  zonder meer man of vrouw. En zeker vijf procent van de bevolking is homo- of lesbisch.

We zijn zeker ook boos. Boos dat je in Rusland als holebi of trans geen leven hebt.

Boos dat we in Riga op het laatste moment pas zeker wisten dat we de straat op kunnen.

Boos dat je op zoveel plaatsen niet zelf kunt uitmaken wie je bent zonder dat een psychiater of psycholoog eerst moet vaststellen dat je niet gek bent,

Laaiend dat transgenders en interseksuelen nog steeds geen zeggenschap hebben over hun lichaam.

Maar  bovenal zijn we mooi. We willen bovenal ook laten zien dat we er zijn.

Zoveel mensen die ons niet kennen en niet weten wat ze missen. Die doordat ze ons niet kennen  zich allerlei rare denkbeelden in het hoofd halen over ons.

Onbekend maakt onbemind. Dus komen we vandaag naar buiten. En  onze leuze dit jaar is: WIJ ZIJN MOOI.  ’t Is maar dat je het weet.

Wij zijn best anders dan anderen, maar we zijn geen aliens. Je hoeft ook niet hetzelfde te zijn al alle anderen dat is ook eigenlijk maar saai. Wij hebben hebben het recht om anders te zijn  het recht om hetzelfde te zijn heb je toch wel.

Trans, bi, lesbo, gay: WIJ ZIJN MOOI

En dat komen we uitdragen.

Over een maand vieren we dat ook heel nadrukkelijk in het begin van de Roze Week in Den Haag. Dan houden we een Queer KickOff van de Roze Week. Speciaal voor en door bi’s en transgenders. Met workshops, debat en feest.  Alle andere anderen zijn ook welkom.