Amnesty International jaarboek

Uit het nieuwe Amnesty jaarboek:

“De economische crisis maakt eens te meer duidelijk dat schendingen van economische, sociale en culturele rechten vaak samengaan met schendingen van politieke en burgerrechten. Amnesty vindt het dan ook belangrijk dat regeringen zich inspannen om alle rechten te respecteren, beschermen en bevorderen. Daarom roept de organisatie de twee grootste economieën van de wereld, de Verenigde Staten en China, op een krachtig signaal af te geven door belangrijke mensenrechtenverdragen te ratificeren. De Verenigde Staten accepteert de notie van economische, sociale en culturele rechten niet, terwijl China politieke en burgerrechten niet respecteert. De VS zou het Internationaal Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten moeten ratificeren, en China het Internationaal Verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten.”

Opvallend genoeg zijn er op gebied van LGBT mensenrechten veel positieve ontwikkelingen:
Frankrijk zegt transseksualiteit niet meer als geestesziekte te gaan zien en organiseerde wereldcongres mensenrechten en seksuele gerichtheid en genderidentiteit.
Zweden haalt bijna alle transgender uit hun ICD-versie
Nederland is bezig de wet op geslachtsverandering aan te passen
In Canada is een initiatiefwet ingediend ter bescherming van T*-mensen …

Er gebeuren Goede dingen. al zijn er ook beroerde ontwikkelingen. In Burundi is homoseksualiteit voor het eerst expliciet strafbaar gesteld. In de Filipijnen is een eerdere mogelijkheid om je geslachtsregistratie aan te passen door het hooggerechtshof geblokkeerd tot er een expliciet wet voor komt. In Chili wil de regering wel een aantal zaken rond anti-discriminatie aanpakken, maar o.m. abortus blijft voor 500% verboden.

Het lijkt er ernstig op de dat de economische crisis tot extra onverdraagzaamheid en kregeligheid leidt bij overheden. Nog een reden om te zorgen dat het roer radicaal om gaat. Te bedenken dat premier Bakellende nog relatief positief is .. *gruwel*

Ik heb het Amnesty-jaarboek nog niet goed doorgekeken maar ik hoop dat ze ook netjes de LGBT mensenrechten aanhalen. Anders hebben ze een probleem met LGBT Nederland … I am nesty 😉

2 gedachten over “Amnesty International jaarboek

 1. Helen

  Korte vraag over de situatie in Zweden, wat betekent “ICD-versie” precies. Natuurlijk kan ik de uitleg aan Google overlaten, maar ik wil het graag in jouw woorden vernemen.

  LGBT NL? We are streetwise, out and proud (I hope?).

  We don’t care if the rest of the population doesn’t like us. Honestly, why should that bother us? We are misfits, outcasts and/or gender nomads anyway! Let’s be proud of that and of our heritage (Remember Our Dead).

  However, we retain the right to defend ourselves, our loved ones and significant others.

  Zoiets mag ook wel eens bij de VN geaccepteerd worden.

  Groetsels, HeleneleH

  P.S.: Misschien tot ziens op 13 juni in ’s Gravenhage “of all places”, nod-nod-wink-wink, Ciao! 🙂

 2. vreer Bericht auteur

  ICD is de International Classification of Diseases van de WHO (VN Wereld GezondheidsOrgansatie). Zweden heeft een nationale versie – meer dan een vertaling dus. En daarin staat ook genderdysforie. Als een ziekte. Niet als het resultaat van transfobie in de samenleving.
  Weekendje Spanje maakt radicaal. Moet ik vaker doen :o)

Reacties zijn gesloten.